Teaterjul - jul i skilsmissefamilier (og andre familier)

Vi er mange fraskilte forældre, der savner vores børn juleaften. Er du lidt jule-ked af det, fordi du ikke har dine børn til jul, så er der hjælp at hente fra en uventet kant.

Af: Eva Maria Knudsen
 

Jeg tror godt, vi kan blive enige om, at julen er en slags crazy-teater, vi opfører år efter år og helst med fuldstændig identisk rollebesætning og manuskript:

Scene 1: Festmad
Scene 2: Dans om et træ
Scene 3: Gavefordeling og udpakning

Imellem scenerne udspiller der sig småskænderier, der måske varierer en anelse fra sidste år, nogle spiller bræt- eller kortspil, og andre igen får sig en ekstra snaps og dingler ved stykkets afslutning rundt med nissehuen på sned.
Rollebesætningen består af: lettere overstadige børn, mor, far, bedsteforældre, søskende og evt. deres familie og naturligvis en gammel tante eller onkel.

Sceneriet skal få os til at have fulde maver – naturligvis – og give os julemagi og fred.

Problemet opstår selvfølgelig – for os med børn i 2 hjem – når det går op for os, at den familie, der var planlagt til at være  vores eget teaterstykke, og hvor rollerne var fordelt, har fået hyre i et andet hjem! Hvad så med os? Vi trænger jo også til et skud julemagi, for at julefreden skal sænke sig.

Det giver jo ingen mening at danse rundt om et grantræ i stuen helt alene – vel?

Julemagi handler selvfølgelig også om at gøre noget sammen, for det er det, der giver hele ”crazy-jule-teatret” mening. Det giver jo ikke ret meget mening at synge ”nu er det jul igen” for fuld hals, mens man danser rundt om træet alene – heller ikke selvom man har taget nissehue på. Så hvad skal vi nu gøre – os, der ikke har nogen til at besætte rollerne?

Her kommer landets teatre ind i billedet. De er professionelle magikere og kan komme os til  undsætning, når vi leder forgæves efter julefreden i vores eget hjem. Rundt om på landets teatre spiller de nemlig juleforestillinger, hvor de sætter alle sejl til for at få os til at føle, at julen er magisk, og julefreden har sænket sig. Og det er de rigtig gode til.

Odense Teater har gentagne gange sørget for, at jeg og mine fik et skud julefred sammen. I løbet af et par timer  har vi fået julemagien helt ind under huden – uden and og risalamande. Derfor handler mine sidste års juleminder – hvor jeg ikke havde børnene hos mig – om, at det var den jul, vi så ”Peters Jul” på teatret. Det var nemlig her, julefreden sænkede sig for os – sammen.

Der er stadig få billetter til Odense Teaters juleforestilling, "Der var engang en dreng, der fik en lillesøster til jul."

PS: Jeg er sikker på, at en julekoncert af en slags kan have samme virkning – tjek din lokale avis, hvor det vrimler med tilbud. Men husk at tage din egen rollebesætning med – det er jo det, der er julemagi - at vi oplever noget sammen.

Glædelig jul.

Og er du stadig lidt jule-ked af det, så tjek disse 5 nemme tips til at komme godt igennem julen.

Kommentarer
Anders Bo Riis | 19.01.2012

Jeg har lige oplevet min første jul som delefar, og jeg havde min søn. Vi opholdt os sammen med min i forvejen dysfunktionelle, atomiserede og stærkt reducerede familie. Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvordan julen forløb, blot nævne at den var fyldt med latente konflikter, der bare ventede på at bryde ud, irritation og dårlig stemning. Jeg følte mig lidt som hovedpersonen i filmen "Livet er smukt", som gør alt for at skjule for sin søn, at sønnen, faren og moren er havnet i en KZ-lejr. Det gør han ved at lade som om, det hele er en leg. Tilsvarende forsøgte jeg at virke upåvirket og glad over for min søn for, at han skulle have en god oplevelse trods de umulige odds. Jeg tror, det lykkedes nogenlunde, for han var den mest harmoniske og glade af os allesammen. Men har jeg lyst til at gennemgå sådan en jul igen? Helt klart nej, og jeg fatter ikke, hvor jeg gang på gang formår at overtale mig selv til at gennemleve det følelsesmæssige cirkus igen og igen. Og vi må spørge os selv, om vi gør børnene nogen tjeneste ved at forsøge at genskabe den fordums pragt og magi, der er forbundet med julen. Hvorfor skal vi med vold og magt holde fast i julen, når den volder så meget smerte for så mange mennesker? Næste jul - med eller uden søn - vil jeg rejse væk, mens julen står på og bare have en god oplevelse uden, at den overhovedet skal have noget med jul at gøre. Og det vil jeg også foreslå andre at gøre. Lad os afskaffe julen og udskifte den med noget bedre. Læs i øvrigt min blog http://delefarsbekendelser.blogspot.com/ Vh Anders

Dasia | 06.01.2012

I rlealy couldn't ask for more from this article.

Tilknyt en kommentar  
  •  
  •  

Facebook

Fokus

Fokuser på det, der virker!

Fokus

Hvis du er ligesom mig (og så mange andre), bliver du en anelse skræmt af den meget negative omtale af skilsmissefamilier. Her kan du læse artikler om, hvad der virker - helt uden fordømmelse.

 › Læs mere Jeg skal skilles